Tijdelijk niet leverbaar
*ONBEHANDELD | AMALFI CITROEN MET BLAD | GROTE MAAT | SFUSATO | LIMONI CON FOGLIA | ITALIE / SORRENTO | AMALFIKUST | LIMONCELLO CITROENEN | DOOS 7 KG ( ca 30 stuks)
OverzichtDeze middelgrote citroenen zijn afkomstig rond de Amalfi kust, Sorrento (regio Campanië), Puglia (hak van Italie) of Sicilië/Calabrië. De citroenen zijn na de oogst niet behandeld met chemische middelen, dus ook de schil kan worden gebruikt. Ze zijn zeer geurig, sappig en uitermate geschikt voor zelfgemaakte limoncello of marmelade.
Sorrento citroenen zijn citrusvruchten van een middelgrote tot grote variëteit met een ovale vorm, elk uiteinde taps toelopend naar een punt. De zeer geurige schil is dik en enigszins hobbelig, met zichtbare olieklieren. Het doorzichtige gele vruchtvlees is aromatisch, zeer sappig en heeft zeer weinig tot geen zaden. Sorrento-citroenen hebben een enigszins scherpe, zure smaak zonder enige bitterheid.
Seizoenen / Beschikbaarheid
Sorrento-citroenen zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar met een hoogseizoen in de lente tot de herfst. Van December tot Januari zijn ze beperkt of helemaal niet beschikbaar.
Onbehandeld of Biologisch
Onbehandeld citrus is niet hetzelfde als biologisch citrus aangezien alleen de schil niet behandeld is – de teelttechniek blijft echter hetzelfde als regulier. Is de schil onbehandeld dan is de schil eetbaar en te gebruiken in drankjes, jam, cake etc.
Houdbaarheid
Deze citrusvruchten zijn niet behandeld met een chemisch wax beschermlaagje. Voordeel is dat ze aromatisch zijn en de schil veilig gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld in de thee, marmelade of likeurtjes. Nadeel is dat ze niet lang houdbaar zijn. Vooral in het begin van het citrusseizoen (dec-feb.) kunnen de citrusvruchten binnen een dag zomaar gaan ‘smelten’ (schimmelen, zachte plekken). Dit is bijna niet te voorkomen. Voor het verzenden worden ze daarom extra goed nagekeken op plekjes e.d. Het advies is om ze na ontvangst uit te pakken, na te kijken en het liefst zo snel mogelijk te verwerken of koel en droog op een luchtige plek te bewaren tot gebruik.
Informatie
De Sorrento-citroen, ook bekend als Limone di Sorrento of Ovale di Sorrento, is een Italiaanse variëteit van Citrus limon. De geurige citroenen zijn cultivars van de oudste en belangrijkste citroengroep in Italië: de Femminello-soorten. De citroenen werden genoemd naar het karakteristieke vrouwelijke uitsteeksel tegenover het stengeluiteinde. Een oudere naam voor hen is Sfusato, wat "spil" betekent in het Italiaans, een weerspiegeling van hun vorm. Er zijn veel genoemde variëteiten, afhankelijk van de regio waarin ze worden verbouwd. Echte Italiaanse Sorrento-citroenen worden gekweekt in een beschermd gebied van oorsprong op het schiereiland Sorrento en het eiland Capri in Zuid-Italië, en worden geëtiketteerd met een sticker die dit aangeeft. Buiten dit beschermde gebied worden Sorrento-citroenen gekweekt onder de naam Femminello Ovale of Femminello Santa Teresa.
De Citroen "primo fiore" of "eerste bloem" is de vrucht die rijpt en geoogst wordt in de periode tussen eind augustus en eind november. Volgens dit criterium zijn de citroenen die in de periode tussen december en april rijpen “invernali"; de vruchten tussen april en mei zijn de "bianchetti", terwijl de "verdelli" de citroenen zijn die tussen juni en september zijn verzameld. In Italië worden citroenen vooral verbouwd in regio's als Sicilië, Calabrië en Campanië. Kwalitatief gezien is de herfst- en wintercitroen (Primofiore) zeer goed.
Voedingswaarde
Sorrento-citroenen zijn een uitstekende bron van vitamine C en een goede bron van foliumzuur. Ze zijn ook een bron van kalium, magnesium, fosfor en calcium. De vitamine C in citroenen biedt antioxiderende voordelen en is van vitaal belang voor een gezond immuunsysteem. Citroenen bevatten grote hoeveelheden van de samengestelde limonine.
Toepassingen
De grote, Sorrento-citroenen worden gebruikt voor hun schil, schil en sap. Meestal worden Sorrento-citroenen gebruikt voor het maken van limoncello. Ze worden ook gehalveerd, gezouten en geconserveerd voor later gebruik. De geurige citroenen worden gebruikt om jam, confituur en custard te maken. De schil wordt gebruikt om gekonfijte citroenschillen te maken of om in azijn en olie te laten trekken. Gehalveerde of gevierendeelde Sorrento-citroenen kunnen naast vlees, vis of groenten worden geroosterd. De aromatische schil voegt een pittige citrus smaak toe aan alles van gebakken en hartige gerechten. In Italië wordt het vaak toegevoegd als een finishing touch aan risotto of pastagerechten. Het sap kan worden gebruikt voor marinades, drankjes, sorbets en andere desserts. Bewaar Sorrento-citroenen bij kamertemperatuur gedurende maximaal een week en bewaar ze in de koelkast voor een langere houdbaarheid.
Culturele info
Citroenen hebben een lange geschiedenis van verering in Italië. Sommige families langs de kust van Amalfi groeien al zes generaties Femminello-achtige citroenen. In de regio Campanië ligt de verwoeste stad Pompeii, waar fresco's en reliëfs van de grote, geurige citroenen blijven bestaan, eeuwen na de uitbarsting van de Vesuvius. Al eeuwenlang zijn Sorrento-citroenen de primaire variëteit die wordt gebruikt voor het maken van limoncello. 60% van alle gecultiveerde Sorrento-citroenen zijn gereserveerd voor het maken van de zoete Italiaanse likeur. Het wordt ijskoud geserveerd, als een aperitief na het diner of tussen de gangen.
Geschiedenis
Sorrento-citroenen komen oorspronkelijk van het schiereiland Sorrento en het nabijgelegen eiland Capri, ten zuiden van Napels in de westelijke regio Campania. Men neemt aan dat ze een spontane mutatie zijn geweest op een femminello-citroenboom in de buurt van Sorrento in de 16e eeuw. Citroenen werden verondersteld om als eerste naar Italië te komen via reizigers langs de Zijderoute, hoewel sommigen geloven dat het Joodse immigranten waren die hen voor het eerst naar het gebied brachten in de 1e eeuw na Christus. Jezuïeten in het gebied begonnen met het cultiveren van de citroenen in 1600. Ze zijn er gegroeid, en langs de nabijgelegen kust van Amalfi voor meer dan 500 jaar gebleven. De unieke bodem- en milieuomstandigheden in de regio Campania, samen met de manier waarop de citroenen worden gekweekt - op pergola's met beschermende netten, maken deze citroenen bijzonder. Ze worden in veel gevallen zelfs met de hand geoogst. In de vroege jaren 2000 verdienden de citroenen van Sorrento hun eigen beschermde geografische aanduiding (IGP) en werden ze via een speciaal consortium beschermd en op de markt gebracht. Buiten Italië worden citroenen uit Sorrento in beperkte mate geteeld in Zuid-Californië.