ZWARTE KNOFLOOK / ZWART GEFERMENTEERDE KNOFLOOK | SPANJE / t.h.t. 19-09-2025 | 2 BOLLEN
OverzichtZwarte knoflook
Als je knoflook laat fermenteren, verandert witte knoflook in zwarte knoflook. Zwarte knoflook heeft een andere smaak en is nog gezonder. Zwarte knoflook wordt ruim een maand gefermenteerd bij een temperatuur van ongeveer tachtig graden. Hierdoor worden de voedingswaarde en de gezonde eigenschappen van knoflook versterkt. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoidine, de stof die de zwarte kleur veroorzaakt.
Als het gisten klaar is, lijkt de structuur van knoflook op een dropje en is de smaak lichtzoet. Zwarte knoflook is gezonder dan de witte versie omdat de hoeveelheid antioxidanten is verdubbeld door het gisten. De bol is laag in vet, rijk aan natuurlijke suikers en laat geen nare geur (en dus geen slechte adem) achter.
Smaak
De smaak van gefermenteerde knoflook lijkt totaal niet op rauwe knoflook. Het heeft een diepe en zoete smaak en de textuur is zeer smeuïg. Zwarte knoflook kan net zo worden gebruikt als gewone knoflook, maar deze variant is ook heerlijk om rauw te eten. Nog een groot voordeel, hij heeft niet die typische knoflook geur en die smaak blijft dus ook niet de gehele dag behouden in je mond.
Zelf fermenteren?
Zelf fermenteren kan ook: verse knoflookbollen vacumeren in vacuumeerzakjes (tegen uitdrogen) en een maand in een droogoven of in een slowcooker (crockpot) ( 70-80 C ) laten fermenteren. Pak liefst verse bollen knoflook, gedroogd kan ook, maar het wordt iets minder van smaak. Verpak de bollen vacuüm samen met een eetlepel water (bier schijnt ook worden gebruikt). Trek de vacuüm niet geheel strak, er mag wat ruimte/speling blijven. De knoflook zal zichzelf fermenteren en verkleuren. Als je na de maand de knoflookbollen uitpakt, leg deze opnieuw een uurtje in de droogoven. Dit zorgt ervoor dat de schil mooi droog wordt en het pellen vergemakkelijkt.