seizoen 2024/2025
Kikkererwten / Kekererwt | Turkije / Oogstjaar 2024 / 0,5 kilo
OverzichtAndere namen zijn: kekererwten, garbanzo, Chickpeas, Ceci-cici, cheechee, Pois Chiche, Gran, Kabuli, Channa, of Safaid Beans
Kikkererwten zijn kleine, harde, knobbelige, ronde beige bonen. De nootachtige smaak en stevige structuur van de erwt maakt het zeer veelzijdig. Kikkererwten worden vaak gebruikt in de Indiase en mediterrane gerechten. Ze zijn hoog in vetgehalte en zijn een goede bron van calcium, B-vitamines, eiwitten en ijzer. Meel van kikkereerwten wordt gebruikt in beignets, dumplings of om kruidig brood mee te maken. Het meel worden ook wel aangeduid als Cici Flour of kekerbloem. Kikkererwten kwamen voor in Mesopotamië en werden voor het eerst gecultiveerd ongeveer 5000 voor Christus.
Gebruik: Kikkererwten zijn zeer veelzijdig en worden gekookt, gebakken, geroosterd, gekiemd, gestoofd, in soepen, en gemalen tot meel. Serveer koud in een vinaigrette of gewoon meng met olijfolie en knoflook. De bekendste gerechten zijn hummus en falafel.
Weektijd: 8uur
Gaartijd: 30-60minuten