SALIE | ITALIË | BOS 150 GRAM
OverzichtSalie
De blaadjes van de salie zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur van salie is sterk en doordringend. Salie gaat goed samen met rozemarijn.
Bereiding
Met salieblaadjes, vers of gedroogd, kruidt u vooral vlees- of visgerechten. Salie maakt vet eten licht verteerbaar. Let er wel op dat u niet overdrijft, want de kamferachtige smaak overheerst snel de andere ingrediënten. Voeg salie pas aan het einde van de kooktijd toe, anders gaat het aroma verloren. Probeer ook eens salie in pompoensoep, kaassaus, bij bonen of erwten. Ook bij paling is salie erg lekker, een andere naam voor salie is trouwens palingkruid.
Gezondheid
Salie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond en ademhalingsorganen. Saliethee helpt bij verkoudheden en zweertjes in de mond. Ook bij moeilijke spijsvertering en krampen verlicht salie ongemakken. In een dampbad helpt het tegen hoofdpijn en een verstopte neus door zijn slijmoplossende werking. Een afkooksel van enkele gehele blaadjes in melk levert de bekende saliemelk, een gezonde drank voor een verkwikkende nachtrust.