Broodvrucht | Breadfruit | Brotfrucht | Dominicaanse Republiek | 2 kilo (1-2stuks)
OverzichtBroodvrucht is een grote ronde vrucht met een gewicht van maximaal 1-3 kilo en een gemiddelde van 10 tot 30 centimeter in diameter. Het heeft een bobbelige, geelgroene huid en een ronde tot iets langwerpige vorm, hoewel hun uiterlijk kan variëren afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden. Sommige soorten zijn pitloos, terwijl andere extreem vol pitten bevatten. Wanneer hij onvolgroeid is, is de vrucht hard, de schil groen en het witte vlees zetmeelachtig en licht vezelig. Naarmate de vrucht rijpt, wordt hij zachter, de schil geel tot geelbruin en het vlees lichtgeel van kleur en romig van textuur met een zoet aroma. Gekookte broodvrucht heeft een milde, aardappelachtige smaak en zoals de naam al doet vermoeden, doet de geur denken aan versgebakken brood. Broodvruchtbomen kunnen meer dan 30 meter hoog worden en ze zijn een van de meest vruchtbare voedselplanten, omdat een enkele boom elk jaar tot 450 kilo fruit kan produceren.
Seizoenen
Broodvruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar met korte seizoensstop in december en januari.
Plantkunde
Broodvrucht is botanisch geclassificeerd als Artocarpus altilis en is een lid van de vijgenfamilie, met honderden gekweekte variëteiten. Het is ook algemeen bekend onder de Hawaiiaanse naam Ulu. Broodvruchten worden alom geprezen als een "wondervoer" met het vermogen om de wereld te voeden, aangezien de vrucht zeer voedzaam is en de bomen snel groeien en fruit produceren in slechts 3 tot 5 jaar met weinig onderhoud. De bomen zullen nog decennialang een overvloed aan fruit voortbrengen en ze gedijen ook in de tropen en subtropen, gebieden die goed zijn voor ongeveer 80% van de honger in de wereld. De National Tropical Botanical Garden op Hawaï heeft het Breadfruit Institute opgericht, dat de grootste broodfruitcollectie ter wereld beheert, en werkt aan het bestrijden van de honger in de wereld door duizenden bomen over de hele wereld te exporteren als een duurzame voedselbron.
Voedingswaarde
Broodvrucht is een energierijk voedsel, omdat het een goede bron is van complexe koolhydraten en antioxidanten. Het is glutenvrij, vetarm en is een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat. In feite heeft het eiwit in de vrucht een hoger aandeel aminozuren dan soja. Broodvruchten bevat ook vitamine C, B-vitamines, vezels en mineralen zoals calcium, ijzer en kalium.
Gebruik
Broodvruchten kunnen worden gekookt en gegeten in alle stadia van de volwassenheid, hoewel het meestal wordt gebruikt als het rijp is en zowel de pulp als de zaden van de vrucht eetbaar zijn. Broodvruchten kunnen worden gekookt, gebakken, gebakken, gestoomd, gepureerd of zelfs verwerkt tot een glutenvrije maaltijd of bloem. Het wordt gebruikt in een breed scala aan recepten, waaronder pannenkoeken, brood, tamales, pizza, aardappelsalade, curries, dips zoals hummus en zelfs babyvoeding. De smaak varieert met elke fase van rijpheid; onvolgroeid groen fruit kan in zijn geheel worden gekookt, of in plakjes worden gesneden en worden gekookt tot het zacht is, met de smaak en textuur van een artisjokhart. Deze gekookte stukken kunnen vervolgens worden gemarineerd of ingemaakt of eenvoudig worden gegeten met dips of worden gebruikt in salades. Als de broodvrucht is gekookt, heeft het een smaak en textuur die lijkt op een gepofte aardappel. Bij overrijp zetten zetmeel om in suikers en het vruchtvlees wordt zacht als een vla-achtige consistentie. In dit stadium kan het rauw of gekookt worden gegeten en wordt het vaak gebruikt voor gebakken gerechten, desserts of zelfs zoete dranken.
Brooddeeg
Een traditionele methode voor het koken van broodvruchten op Hawaï is om het rechtstreeks op een vuur te branden tot het zwart en zacht is, wanneer de pulp in een deegachtige consistentie verandert en net als brooddeeg kan worden gebruikt.
Geschiedenis
Broodvruchten werd door Britse ontdekkingsreizigers in de westerse wereld geïntroduceerd als een oplossing voor een periode van voedselschaarste in de jaren 1790. In die tijd, tijdens de Amerikaanse Revolutie, leverden minder schepen uit de Amerikaanse kolonies aan het Britse West-Indië, en Broodfruit werd erkend als een goedkoop, energierijk, voedzaam voedselgewas voor slaven op de suikerplantages van het eiland. In 1787 werd William Bligh benoemd tot kapitein van de HMS Bounty en opgedragen om meer dan 1.000 broodfruitbomen van Tahiti naar het Caribisch gebied te vervoeren. Op 28 april 1787 minachtte de bemanning echter, Bligh werd van het schip verbannen en de broodbomen werden overboord gegooid. Het is een van de beroemdste muiterijen in de geschiedenis en de gebeurtenissen ervan werden zelfs nagebootst in de film uit 1962 met in de hoofdrol Marlon Brando. In 1791 gaf Bligh opdracht voor een tweede reis aan boord van de HMS Providence, die met succes broodfruit introduceerde op de eilanden St. Vincent en Jamaica. Sommige van de oorspronkelijke bomen die meer dan 200 jaar geleden in Jamaica werden geplant, produceren tot op de dag van vandaag nog steeds fruit op het eiland en broodfruit blijft een belangrijk onderdeel van de Jamaicaanse keuken.