COLLO
EDDOES | EDDO TARO | COSTA RICA | MAAT L | DOOS 15 KILO
OverzichtEddo is een tropische plant dat in eerste instantie verbouwd werd als plantaardige voeding vanwege de eetbare wortel en als tweede voor de bladgroenten. De wortel van de taro wordt eddo genoemd en is afkomstig uit Indonesië. Eddo is een groente vol zetmeel. De buitenkant is harig en is te vergelijken met een kokosnoot. De tarowortel is rauw giftig, maar heerlijk na het koken. Eddo heeft een nootachtige smaak.
Eddo’s zijn beschikbaar uit Costa Rica en Brazilië.
Bereiding
De harige buitenste laag moet worden verwijderd met de nodige voorzichtigheid, omdat de huid geïrriteerd kan raken door de sappen van de eddo. Daarom wordt aanbevolen om rubberen handschoenen bij het verwerken van deze wortel te gebruiken, hoewel de giftige stoffen vernietigd worden door het koken of verwijderd kunnen worden door de tarowortels te weken in koud water voor een nacht. Vervolgens kan de eddo worden gefrituurd, gebakken, geroosterd, gekookt of gestoomd.
Consumptie
Eddo wordt altijd bereid voor consumptie. Dit omdat de plant in rauwe vorm giftig is. Eenmaal gekookt heeft eddo een nootachtige smaak dat heerlijk is in vele gerechten, zoals soep en stoofpot. Eddo is een goede vervanging voor aardappels.
Wanneer te consumeren
Eddo’s behoren stevig en harig te zijn, zonder kreukels. De wortel kan het beste bewaard worden in de koelkast en binnen een week geconsumeerd worden.
Weetjes:
- Eddo is ook bekend als tarowortel, dasheen of kalo.
- De naam taro komt van Tahiti
- Daar deze wortel al duizenden jaren wordt verbouwd, gelooft men dat het tot één van de eerste planten behoort dat geteeld is.