Kervelknolletjes / FRANKRIJK | 1 kilo
OverzichtDe naam doet vermoeden dat het een knolletje is van het bekende keukenkruid kervel. Maar de kervelknol is familie van de peen en pastinaak en is eigenlijk ook geen knol maar een wortel. Het blad van deze wortels heeft iets weg van kervel, waarschijnlijk dat het daarom ooit deze naam heeft gekregen.
Het is een inheemse plant in Europa en West-Azië. Het was een populaire groente in de 19e eeuw. Nu vrijwel vergeten, behalve in Frankrijk waar de kervelknollen nog steeds gebruikt worden in soepen en stoofschotels.
De stompe, grijsachtig wortels hebben zoet wit tot geelachtig vlees met een vleugje kastanje in de smaak.
De kervelknol is zeer geschikt om een lekkere puree van te maken. In combinatie met een (vlees-)stoofschotel een ware delicatesse. De knollen wassen, in stukken snijden en gaar koken met een beetje zout in ca. 15 minuten. Daarna pureren, scheutje melk erdoor roeren en een klontje boter.