Augurken / Verse augurken voor inmaak / Belgie / 2 KILO
OverzichtAugurken komen in de zomer op de markt. Het grootste deel van de productie wordt echter meteen industrieel verwerkt tot zure of zoetzure augurken in glas. Augurken zijn net kleine komkommertjes. Alleen is de schil wat lichter van kleur. Er zijn gladde en stekelige augurken, die in lengte variëren van 6 tot 20 cm. De kleintjes zijn bekend onder de naam cocktail-augurken of (uit het Frans) cornichons. De grote kennen we vooral als 'zurebom'. Verse augurken worden niet rauw gegeten. Ze moeten na de oogst zo snel mogelijk ingelegd worden in azijn, al dan niet met suiker. Bij bewaren worden augurken snel geel en slap, bovendien schimmelen ze snel. Eenmaal ingemaakt zijn ze lang houdbaar, ook na openen, mits koel bewaard.
RECEPT: ZOETZURE AUGURKEN MET PAPRIKA EN KRUIDEN
Ingrediënten voor de zoetzure augurken met paprika en kruiden
Dit recept is genoeg voor 2 grote potten met een inhoud van ongeveer 0,5 liter
- 2 rode paprika’s
- 500 gram augurken
- 250 ml water
- 250 ml azijn
- 80 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- 2 eetlepels gedroogde dille
- 2 eetlepels gedroogde bieslook
- 2 eetlepels mosterdzaad
- 2 tenen knoflook
- zout
Zo maak je het
Voordat we beginnen is het belangrijk om te weten dat je voor het inmaken van groente gesteriliseerde glazen potten nodig hebt. Je kunt de glazen potten steriliseren door ze in een pan met water en een scheut azijn te koken. Laat de glazen potten even 10 minuten pruttelen en haal ze er dan uit. Zet ze op een schone ondergrond, op de kop. Dit kan een schone theedoek of handdoek zijn, zo komen er geen bacteriën in de glazen pot terecht.
- Was de augurken goed en plaats ze in een grote kom.
- De augurken moeten voordat we ze kunnen inmaken 36 uur in een kom met water en zout staan. Hierdoor worden de augurken lekker knapperig en behouden ze hun stevigheid. Per liter water gebruik je 75 gram zout. Zorg dat de augurken goed onder water staan en bewaar ze 36 uur in de koelkast.
- Na 36 uur spoel je het zoute water weg en spoel je de augurken een aantal keer af onder de kraan.
- Snijd de augurken doormidden of in meerdere lange reepjes, net wat je wilt.
- Snijd de paprika in reepjes.
- Vul de gesteriliseerde potten met de augurken en paprika. Zorg ervoor dat de potten mooi vol zitten en duw een beetje aan.
- Voeg aan elke pot 1 eetlepel mosterdzaad, 1 eetlepel dille en 1 eetlepel bieslook toe. Knijp boven elke pot 1 teentje knoflook uit.
- Meng het water, azijn en suiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Vul de potten met het azijn/suiker/water mengsel. Vul ze helemaal tot de rand!
- Sluit de potten af met een deksel en zet ze op de kop zodat de potten vacuüm trekken.
- Laat de potten twee maanden staan voordat je ze kunt gebruiken. De ingemaakte augurken met paprika zijn zeker wel een jaar houdbaar.
Je kunt voor dit recept ook komkommers gebruiken. Sla stap 1 t/m 3 dan over en begin direct met stap 4.