Pitahaya Paars / Pitaya | knalroze vruchtvlees en paarse schil / Merakifruit / Thailand / 1 stuks
OverzichtDe pitahaya, ook wel dragonfruit (drakenvrucht) genoemd, is in feite een cactusvrucht. De vrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Aan dit opvallende uiterlijk dankt de vrucht dan ook haar naam.
In ons assortiment vindt u rode pitahaya’s (wit vruchtvlees of paars vruchtvlees) uit Thailand en gele pitahaya’s uit Colombia. De schil van de rode variant is veel minder dik dan die van de gele variant; van beide is de schil niet eetbaar. Het aromatische en sappige vruchtvlees van beide varianten zit vol eetbare kleine zwarte pitjes die enigszins aan een kiwi doet denken. De smaak van de rode pitahaya is minder zoet dan die van de gele variant.
Daarnaast is er een verschil in het narijpen van de vrucht. Een rode pitahaya wordt rijp geplukt en rijpt niet na. Een gele pitahaya kan als zij nog wat groenig van kleur is, narijpen op kamertemperatuur. De gele pitahaya is rijp als zij helemaal geel is doorgekleurd.
KOPEN EN BEWAREN
Een pitahaya is rijp als u ze licht kunt indrukken. Bewaar rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koeling.
BEWERKEN
Snijd de voor- en achterkant van de pitahaya en snijd het vruchtvlees in de lengte door. Pel de pitahaya uit de schil en snijd het vruchtvlees in plakje of in blokjes.
TOEPASSING
halveren en uitlepelen, eventueel met wat citroensap in blokjes door een vruchtensalade in blokjes bij citroensorbetijs.
RECEPT
Tropische smoothie met pitaya en kokoswater
Ingrediënten voor de tropische smoothie:
voor twee grote glazen
- 1 roze pitaya
- het water van 1 kokosnoot (250ml)
- 1 bevroren banaan
- 1 gewone banaan
Zo maak je het:
- Maak een gat aan de bovenzijde van de jonge kokosnoot. Dit kun je doen met een kokosnoot boor maar wij gebruikten een hamer en schroevendraaier.
- Giet het verse kokoswater in de blender.
- Snijd de pitaya doormidden en schep het vruchtvlees eruit met een lepel.
- Doe het vruchtvlees met de bananen bij het kokoswater en blend tot alles goed gemengd is.
RECEPT II
Tropische kwarktaart met paarse pitaya Een recept met plantaardige ingrediënten en weinig suiker
voor de bodem:
- 150 gram ontpitte medjoul dadels (zacht, smeuïg en ideaal voor taartbodems)
- 250 gram havermeel
- 60 gram havermout
- 2 eetlepels appelstroop
- 60 ml water
- snufje zeezout
voor de ‘kwark’ vulling:
- 400 ml kokosmelk
- 500 ml plantaardige yoghurt (ongezoet)
- 15 gram kokosbloesemsuiker
- 200 ml appelsap
- sap van 1/2 citroen
- 12 gram agar agar
- 1 roze pitaya
Zo maak je het:
Benodigdheden: springvorm en blender of keukenmachine
We beginnen met de bodem
- Maal in een blender of keukenmachine de dadels met 60 ml water en 2 flinke eetlepels appelstroop tot een stevige pasta.
- Meng de dadelpasta met het havermeel en de havermout, kneed goed door. Het moet een stevige bal worden.
- Verdeel het ‘deeg’ over de bodem van de springvorm. Druk goed aan zorg dat er overal een mooi egaal laagje met het haver/dadel mengsel zit.
Nu maken we de vulling
- Meng de yoghurt met 200 ml kokosmelk en 15 gram kokosbloesemsuiker. Dit kan in de blender, maar gaat ook goed met de hand.
- Verwarm de overige 200ml kokosmelk met 8 gram agar agar in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Je zult merken dat het een dik mengsel wordt. Laat even 2 minuutjes pruttelen onder voortdurend roeren. Zet het vuur daarna uit.
- Meng het agar agar mengsel met de yoghurt en kokosmelk. Roer heel goed door! (Ik heb dit in de blender gedaan om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is).
- Giet het yoghurt mengsel over de haver/dadel bodem.
Het fruitlaagje
- Verwarm 200ml appelsap in een steelpannetje met de overige 4 gram agar agar en breng dit aan de kook. Laat ook weer 2 minuutjes zachtjes koken en zet het vuur dan uit.
- Doe het appelsap/agar agar mengsel in de blender met het vruchtvlees van 1 roze pitaya en het sap van 1/2 citroen. Ik heb hier geen suiker door gedaan omdat ik het lekker vindt als de taart een frisse smaakt krijgt. Wil je het fruitlaagje nou wel iets zoeter maken, voeg dan gewoon wat kokosbloesemsuiker, agavesiroop of honing toe.
- Als het fruitmengsel goed gemengd is giet je dit uit over de yoghurt laag.
- Zet de taart ongeveer 1 uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Ik versierde de taart met 2 passievruchten, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten fruit gebruiken. Eet smakelijk!