GROENE KOOL / SAVOOIEKOOL | NL | 1 STUKS
OverzichtDe savooiekool is een van de oudste koolrassen ter wereld. De witte (of gele) houdt `s winters onze vitaminenen mineralenbehoefte op peil. De groene (net zo gezond) vergroot onze nazomerse vers-keus met een tiental recepten. Want deze sappige kool is er niet alleen omtestoven. Heerlijk is koolsla met verse kruiden. Vroeger was het voedsel voor de armen. Nu is hij rijk aan culinaire variaties. En nog steeds voordelig.
KOPEN, BEWAREN, SCHOONMAKEN
Groene savooiekool herkent u aan het sterk gebobbelde blad. De donkergroene bladeren vormen een ronde krop waarvan de buitenste bladeren uitstaan. Deze kool is van september tot aan februari volop verkrijgbaar. Let bij het kopen op stevige bladeren en een glanzende groene kleur. Gele buitenbladeren duiden op ouderdom. Zitten er veel gaten in de buitenste bladeren dan weet u dat slakken en rupsen hun werk hebben gedaan. Groene savooiekool is een stevige kool, die goed tegen vorst kan, maar die niet (zoals de vaste kolen) bewaard kan worden. Een hele onverpakte kool blijft op een frisse, koele plaats een kleine week goed. Een voorverpakte gesneden kool slechts 1-2 dagen in de koelkast. Verwijder voor het schoonmaken de harde buitenste bladeren en een deel van de stronk. Was de kool zoravuldia en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in repen. Hoe fijner gesneden, hoe korter de kooktijd kan zijn.
HOEVEEL PER PERSOON
Reken op 250 gram per persoon als u kool gekookt of gestooft geeft. Voor een salade is 75-100 gram per persoon voldoende.
INVRIEZEN
Groene savooiekool kunt u het beste in de maanden november tot enmet januari invriezen. De blancheertijd* is 2 minuten.
BASISRECEPT
Maak 1 kg kool schoon, snijd of schaaf deze fijn en kook de kool met weinig water met zout gaar in 7-10 minuten. Kook de kool beslist niet langer omdat anders zwavelverbindingen in de kool ontstaan; deze veroorzaken de nare "koollucht" en maken de groente zwaar verteerbaar. Giet eventueel overtollig kookvocht af en schud eenklontje boter en wat nootmuskaat door de groente. Of voeg1 dl melk met iets zout toe en bind het vocht met aangelengde maizena. Maak de kool op smaak af met peper en nootmuskaat.
VARIATIES IN HET GROEN
Gestoofde groene savooiekool Blancheer 1-2 gehalveerde kolen (samen1 kg) gedurende 2 minuten, laat ze uitlekken en stoof ze in een minuut of 20 gaar in een gesloten pan met bruin van jus of smakelijke bouillon.
Gegratineerde savooiekool
Kook de kool krap aan gaar. Fruit een gesnipperde ui met kerriepoeder en schep dit door de uitgelekte kool. Doe het mengsel over in een beboterde vuurvaste schotel en bedek het geheel met 100 gram geraspte kaas. Plaats de schotel onder de hete grill of in een hete oven (225°C of gasovenstand 5-6) tot de kaas goudgeel van kleur is.
Exotische kool
Kook de kool gaar, giet het overtollige kookvocht af en voeg 2 eetl gesneden gember, 1 eetl gembervocht en1 eetl ketjap toe.
LEKKERE KOMBINATIES
Groene savooiekool smaakt uitstekend bij gegrild of geroosterd vlees. Een pittige saus geeft de kool iets aparts mee. In de soep doet hij het goed evenals rauw in een salade. Varieer met deze kool in een stoofpot, ovenschotel of vul hem eens met bijvoorbeeld gehakt. Kombinaties genoeg met deze goedkope kool.
MAALTIJDSOEP
3/4 kg groene savooiekool, 100 g mager rookspek in dobbelsteentjes,1 eetl boter of margarine, 2 uien, teentje knoflook, 250 g (vlees)tomaten of 1 blik gepelde tomaten, 4 I bouillon, peper, zout, 1 rookworst
Maak de kool schoon en snijd hem in dunne reep jes. Kook de kool 5 minuten voor in een bodempje water met wat zout. Verhit de boter en bak de spekblokjes goud bruin, voeg de gesnipperde uien en het uitgeperste teentje knoflook toe en fruit deze goud Ontvel de tomaten en snijd ze in parten. Voeg ze tezamen met de bouillon aan het spek-uimengsel toe. Laat de soep een minuut of vijf doorkoken. Voeg de rookworst toe. Verwarm deze15 minuten in de soep en voeg op het laatst de kool met het kookvocht toe. Maak de soep op smaak af met peper en zout en serveer hem gloeiend heet met volkorenof bruin stokbrood met (verse tuinkruiden) boter.
GROENE KOOLROLLETJES MET HAM EN KAAS
8 mooie groene koolbladeren, 0,4 I bouillon (tablet), 8 plakken gekookte ham, 8 plakken belegen kaas,25 g boter,1 gesnipperde ui, 1 blikje tomatenpuree (70 gram), 1 eetl aangelengde maizena, scheutje room, fijngeknipte peterselie
Maak de kool schoon en kook ze 5 minuten in de bouillon tot de bladeren zacht zijn. Laat ze uitlekken en bewaar het vocht. Leg 2 bladeren op elkaar zodat straks 4 pakketjes worden verkregen. , Leg op ieder dubbel ç blad een plak ham en een plak kaas. Rol de bladeren op enlegze een beboterde oven al. Schenk1 dl van de "de schaal. Verhit de e ui goudbruin en voeg de enpuree en de overige bouillon al roerende toe. Bind de saus met de maizena en voeg een scheutje room toe. Schenk de saus over de koolrolletjes. Plaats de schotel in het midden van een voorverwarmde oven van175 C of gasovenstand 3-4 gedurende ca. 30 minuten. Bestrooi voor het opdienen met de peterselie. Heerlijk met aardappelpuree.
bron: Hollandse AGF Handel