Zeekraal / 200Gram
OverzichtZeekraal lijkt op een soort "minicactusje" zonder stekels (Salicornia = "zoute-kraaltje"). Het groeit op kale plekken en aan de randen van de schorren (=kwelders). Schorren zijn begroeide buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed. Doordat het plantje actief zout opneemt heeft het een zeer zilte smaak. Ook zit het boordevol vitaminen die het uit het omringende zeewater opneemt. Het is een stengelgroente, familie van snijbiet en spinazie , maar bevat zeer weinig nitraat.
Schoonmaken en bereiding van Zeekraal:
Verwijder van zeekraal de onderste stugge delen en was de groente snel in koud stromend water. Blancheer de groente enkele minuten of roerbak de groente met een ui. Reken op ca. 100 - 150 gram per persoon. Zeekraal heeft een zilte smaak en past goed bij allerlei gerechten met vis , schelp- en schaaldieren en lamsvlees. Het wordt ook gebruikt in salades en als decoratie bij onder meer visschotels.
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaar van april t/m juli.
Recept:
Zeekraal uit de oven
500 gram zeekraal vijf minuten blancheren in kokend water, en uit laten lekken. Drie bosuitjes met een flink stuk stengel in ringetjes snijden en in wat boter zachtjes fruiten. Van 200 gram Cottage cheese het vocht afgieten, 3 losgeklopte eieren erdoor roeren, evenals de zeekraal, gefruite uitjes, 50 gram geraspte oude kaas en 2 eetlepels paneermeel. Het geheel overdoen in een lage ingevette ovenschaal en 25 minuten bij 175°C laten stollen. Serveren met een salade en bruin stokbrood.