Tamarinde / Sweet Tamarinde / Thailand / 450gram
OverzichtRoestbruine peulen, 5 tot 20 cm lang, met een dunne, brosse vruchtwand die gemakkelijk openbreekt. De peul is verdeeld in een aantal afdelingen (soms wel tien); in elk ervan bevindt zich een zaad. De zaden liggen ingebed in een droog, bruinachtig vruchtmerg dat zeer zuur is; het bevat soms wel 16% organische zuren (o.a. wijnsteenzuur). Jonge onrijpe peulen zijn groen-achtig-bruin van kleur.
Oorsprong
India
Aanvoertijden
Jaarrond, Thailand, India, Peru
Gebruik
Zowel de onrijpe als de rijpe peulen worden in de Aziatische en Afrikaanse keuken verwerkt in diverse gerechten. Soms gebeurt dat in de vorm van het zurige asemwater, dat verkregen wordt door het ingedikte en lang houdbare vruchtmoes (met pitten) fijn te wrijven in lauw water. Tamarinde siroop kan men maken door de buitenwand van de peulen weg te breken, vruchtmerg en pitten overgieten met water, dit een tijdje te laten intrekken, de massa door een zeef te wrijven en het aldus verkregen moes met suiker op te koken. De siroop is lang houdbaar (wel koel wegzetten) e3n kan onder anderen worden gebruikt voor een frisse drank (siroop, mespunt geraspte, verse gember, aanvullen met spuitwater) of een zoete saus (verdunde siroop koken, kruiden met kaneel, nootmuskaat en kardemom en binden met maizena.
Houdbaarheid
een aantal weken.
Voedingswaarde
Vitamine A en C