SCHORSENEREN | SCHORSENEER | SALSIFY | NL | 1KG
OverzichtDe schorseneer, Ook wel Schorseneel genoemd, is de lange, staakvormige wortel van de Scorzonera Hispanica, een samengesteldbloemige plant.
Bereiding:
De bruinzwarte schil is kurkachtig. Schorseneren moeten goed afgespoeld en dan geschild worden, vanaf de onderkant naar de top. Leg de stukjes meteen in een kom water met citroensap of azijn om bruin kleuren te voorkomen. Een scheut melk bij het kookwater voorkomt dat de schorseneren tijdens het koken donkerder worden.
Smaak:
De smaak lijkt op die van asperges , zacht nootachtig en kruidig. Ze worden daarom ook wel `armeluis- asperges ` genoemd.
Schoonmaken:
De zwarte schorseneren (want ze zijn er ook in wit) worden ook wel `winterasperges` genoemd. De bijnaam `keukenmeidenverdriet` danken ze aan het feit dat bij het schillen het kleverige melksap vrijkomt en zo voor vieze handen zorgt. U heeft daar geen last van als u tijdens het schillen keukenhandschoenen draagt. U kunt de schorseneren overigens ook eerst koken, koudspoelen en de schil eraf stropen.
Bewaren:
Niet al te rijpe schorseneren kunt u op een koele vochtige plek tot bijna 4 maanden bewaren.
Verkrijgbaarheid:
Oktober-januari